Den som vill ha något som är lättläst och går snabbt att läsa ut kan läsa Sara H Olssons böcker. Jag läste Livet är en fest men tyckte inte att jag riktigt kom in i den. Det började med att två kvinnor köpte ett hus, utan något vidare mankemang, jag fick inget grepp om vilka de var. Sedan dök den sjuttonårige EPA-raggaren Rikard upp i nästa kapitel och honom skulle jag, efter att ha läst hela boken, betrakta som berättelsens huvudperson. Det är han som gör en personlig utveckling. Boken skulle därför lika gärna kunna vara en ungdomsbok. Slutligen handlade boken även om Klarne, grannen till Rikard.
Den tredje i en serie
Först när jag hade läst boken läste jag om den och författaren och insåg då att Livet är en fest är den tredje boken i en serie (Du glädjerika sköna och O helga natt). Det kanske förklarar varför jag aldrig kände något för karaktärerna och tyckte historien var platt: det är tänkt att man ska läsa alla böckerna, och i ordning. Det framgick dock inte av baksidestexten, så min upplevelse av boken blev antagligen onödigt negativ.
Humoristisk men med tappade trådar
Anledningen till att jag läste boken var att den beskrevs som en humoristisk berättelse som utspelar sig på en mindre ort på landsbygden (jag letar efter just sådana böcker just nu). Boken har en lättsam ton och även om miljön inte beskrivs särskilt ingående så är det ändå just det lilla halländska samhället som är den givna skådeplatsen för berättelsen. Det finns många ingredienser som hade kunnat lyftas upp mera för att förstärka humorn. Dessvärre tycker jag det var flera trådar som tappades bort, sådant som hade kunnat bli riktigt roliga, upplägg till stor humor av skrönekaraktär.
Summa summarum så är jag osäker på vad den här boken ville, vad och vem den egentligen handlade om. Så mitt råd till dig är: läs alla tre böckerna och börja med den första!
Ordhyllans bokrecension av Livet är en fest av Sara H Olsson, utgiven 2018 på Mima förlag. Den fick betyg 1+
Lämna ett svar