Twist påminner mig om Gentlemen. Den beskriver ungefär samma tider, det finns en förfluten tid i efterkrigstiden, på sextiotalet, Stockholms åttiotal och nutid. Och den handlar om ett antal män som kretsar kring en stark och mystisk kvinna.
Träffsäker åttiotalsskildring
Eftersom jag tillhör samma generation som Östergren känner jag igen mig, främst i 80-talet. Men de år Klas är äldre än mig är tydliga. Då, i barndomen och ungdomen, är skillnaden stor på hur man upplever sin nutid. Några år äldre och från en annan samhällsklass rör han sig i helt andra miljöer än jag gjorde – trots att vi båda var unga i samma Stockholm under ungefär samma tid. Jag är fascinerad av hans beskrivningar och berättelser från nutidshistorien, jag avgudar hans språk och de stämningar han skapar.
Egen dramaturgi med sidoberättelser och berättarglädje
Östergren följer inga skrivarkursers råd om dramatiska kurvor och avskalat enkelt språk – ändå är hans romaner bättre än det mesta man kan läsa. Hans berättelser virvlar iväg i, till synes, impulsiva sidoberättelser där man som läsare flyttas runt bland årtiondena utan att man ens märker att man har förflyttats – förrän han plötsligt leder oss tillbaka till den kronologiska nutidshistorien. Det ser oplanerat, pladdrigt och ostrukturerat ut – men i slutet visar det sig att varenda utvikelse utgör en del av den stora berättelsen, allt har betydelse, allt hänger ihop. I slutet på romanen snurrar det i mitt huvud, av häpenhet och lycka – vilken författare han är!
Ordhyllans bokrecension av Twist av Klas Östergren utgiven 2014 på Natur & Kultur. Betyg 4.
[simple-social-share]
Lämna ett svar