Site icon http://ordhyllan.se

Att se skillnad på en svensk

Något jag läste fick mig att fundera på detta med att vara svensk, och att inte vara det och framförallt vad skillnaden är och om det finns någon praktisk betydelse att känna till den.
Den här artikeln finns på Dagens Nyheters nätupplaga och torde anses vara från en seriös avsändare. Personligen tycker jag hela artikeln är märklig och vi behöver inte bry oss om allt som har med sanningshalt och trovärdighet att göra i den. Men det är ett citat jag vill rycka loss och prata lite om. Det är inte första gången jag ser eller hör någon säga liknande. Artikeln handlar om patienter som besöker akutmottagningar på sjukhusen och han som blir intervjuad delar in dem i invandrare och svenskar och journalisten undrar hur man kan säkerställa en sådan indelning.
” – Hur delar de in vem som är invandrare och svensk?
– Man kan tänka sig att personalen som arbetar kan skilja på det. Jag vet inte hur de gör. Men jag har inga problem att skilja mellan en svensk och en invandrare. Det ses väl på en gång, kan de knappt tala svenska och inte har någon förankring så är det väl inga problem. Och en invandrare är en invandrare även om de kan svenska. Vad är det för konstigt med det?”

Vem är invandrare?

De som är invandrare i Sverige är personer som inte bodde här när de föddes. Alla som är invandrare i Sverige är samtidigt utvandrare, från det land de bodde i innan de kom till Sverige. Alla som föddes i Sverige men nu bor i ett annat land är utvandrare. Fast invandrare i det land där de bor.
Det finns med andra ord exakt lika många utvandrare som invandrare. Att ha negativa åsikter om just invandrare synes tämligen obegåvat, rent principiellt sett.
En svensk kan vara såväl härfödd som därfödd. För att inte tala om alla möjliga ställen en utlänning kan vara född på!

 

Kan man se vem som är invandrad till Sverige?

Ganska ofta kan man säkert gissa rätt bara genom att se och höra personen. Men minst lika ofta gissar man fel.
En medelålders svart man kan heta Peter och ha flyttat till Sverige från Zimbabwe för två månader sedan. En jämngammal man kan heta Stefan, ha lika mörk hy och vara född i Söråker. Du har säkert aldrig ens tänkt på att din kollega Simons pappa Kristian föddes i Ungern och invandrade till Sverige för sextio år sedan. Om grannen som heter Päivi Siitonen enligt namnskylten på dörren kan prata, förstå och läsa finska har du ingen aning om, ifall du aldrig har träffat henne och frågat.

 

Folk kan heta och se ut som nästan vad som helst

En invandrare i Sverige kan heta Kim, Ferey, Katarina, Timo, Sven, Mustafa, Ally, Maria, Stardust, Ahmad, Gordana, Gordon, Månfåne, Ayan, Jari, Ole-Gunnar, Mary-Anne, Amina, Ursula, Otto eller Sergej och vara kvinna, man eller rentav något inte lika könsmässigt enkelt definierat.

 

Precis som alla infödda svenskar kan.

 

Invandrare i Sverige pratar ett eller flera språk, skånska, ”Rinkeby-svenska” eller någon norrländskt klingande dialekt eller likadant som du.

 

Precis som infödda svenskar gör.

 

De kan vara långa, korta, tjocka, smala, svarta, vita, gula, rödhåriga, skalliga, läkare, plattfotade, intelligenta, busschaufförer, korkade, oförskämda, vänliga, roliga, arbetslösa och klä sig i jag vet inte vad allt möjligt mellan tajts och sjalar, yllekoftor, parkas, jeans, kaftaner och gobelänger.

 

Precis som alla infödda svenskar också kan.

 

Stå ställ inte upp hundra främmande människor på stadens torg med namnskyltar och be mig identifiera vilka av dem som har utvandrat från utlandet och invandrat till Sverige och förvänta mig att ha alla rätt. Att blunda och peka skulle vara lika tillförlitligt.
Gilla och dela gärna!
Exit mobile version