Site icon http://ordhyllan.se

Böckerna med högst betyg

Sedan något tiotal år tillbaka betygsätter jag alla böcker jag läser på en skala från 1-5 med plus och minus. Du hittar dem på Bokhyllan. Där förklarar jag också att jag är en snål betygsättare. Fyror och femmor går till de verkligt goda läsupplevelserna, även om många underhållande och läsvärda böcker får nöja sig med treor.

Min lista med böckerna med högst betyg

Så vilka är då de böcker som har fått högst betyg av mig? När jag sorterar min gedigna tabell finner jag, så här i efterhand, att det är svårt att ställa en bok mot en annan. Betygen sätter jag i anslutning till att jag slår igen sista sidan i boken. Just då ger jag betyg efter hur boken och berättelsen, språket och miljön känns i mig. Nu tänker jag kanske ”varför satte jag samma betyg på de där två?” eller ”är verkligen den där bättre än den andra?”. Men satt betyg sitter.

Så här kommer listan, i obördes ordning, på de böcker som jag gillade väldigt mycket, åtminstone när jag läste dem.

BynRagnar Jónasson
De ensammaHåkan Nesser
Doktor GlasHjalmar Söderberg
DopplerErlend Loe
Egenmäktigt förfarandeLena Andersson
En man som heter OveFredrik Backman
EnhetNinni Holmqvist
GeimAnders De La Motte
GentlemenKlas Östergren
God JulJonas Karlsson
Grand final i skojarbranschenKerstin Ekman
GudfadernMario Puzo
Hella Hells bekännelserUnni Drougge
HimmelsdalenMarie Hermanson
Hon som vakarCaroline Eriksson
Hummerfesten Viveca Lärn
HungerspelenSuzanne Collins
HuvudjägarnaJo Nesbö
Händelser vid vattenKerstin Ekman
Jag ger dig solenJandy Nelson
Kollektivt självmordArto Paasilinna
Koloristen som vägrade svartKjell Stjernholm
Kommer aldrig mer igenHans Koppel
Kvinnan som gick till sängs i ett årSue Townsend
Kära AgnesHåkan Nesser
Levande och döda i WinsfordHåkan Nesser
Låt den rätte komma inJohn Ajvide Lindqvist
Midsommarvals Viveca Lärn
Moder NattKurt Vonnegut
Möss och människorJohn Steinbeck
NattfåkJohan Theorin
Någon sorts fridGrebe & Träff
RörelsenJohn Ajvide Lindqvist
Sankta PsykoJohan Theorin
Sköna Maj Eli Åhman Owetz
Slakthus 5Kurt Vonnegut
Slutet på världen som vi känner denErlend Loe
Stilla dagar i Mixing partErlend Loe
Tackar som frågarJennie Dielemans
Vägs ändeBengt Ohlsson
VänlighetenJohn Ajvide Lindqvist
Älskade PoonaKarin Fossum
Älskaren från huvudkontoret Camilla Grebe

Favoritförfattarna finns med i listan med bästa betyg

Föga förvånande finns alla författare som jag brukar ange som mina favoritförfattare med på listan: Håkan Nesser, Kerstin Ekman, Erlend Loe, Hjalmar Söderberg, Viveca Lärn, John Ajvide Lindqvist, Marie Hermanson, Unni Drougge, Klas Östergren.

Mesta författarna

När jag studerar listan över alla lästa böcker finner jag att nämnde Nesser och Ajvide Lindqvist är de jag har läst flest böcker av. Dock är Merri Viks (Ester Rignér-Lundgren) Lotta-böcker och Kitty-böckerna av Carolyn Keene samt Kulla-Gulla-serien av Martha Sandwall Bergström inte med i statistiken. Det var böcker som jag plöjde i det som nu kallas slukaråldern och som för mig sammanföll med mellanstadietiden.

Jag har också läst många böcker av Eli Åhman Owetz, Christoffer Holst, Emmy Abrahamsson och så förstås Kjell Erikssons tio böcker om Uppsalapolisen Ann Lindell, Jussi Adler-Olsens böcker om avdelning Q och alla Karin Alvtegens böcker utom en (hennes debut Fjärilseffekten väntar fortfarande på mig i min hylla). Här bör jag även nämna böckerna om Statsrådet av pseudonymen som gäckat bok-Sverige i flera decennier, Bo Baldersson. De tillhör också dem jag läser om med jämna mellanrum. ”Statsrådet sitter kvar” är en favorit. Inledningen där Statsrådet, som dittills varit minister i en mångårig socialdemokratisk regering, flyttar med in i den nyvalda borgerliga regeringen 1976 får mig att skratta varje gång jag läser den.

Böcker jag rekommenderar

Om jag ska plocka ut några av de med högst betyg som jag fortfarande håller högt måste jag först lyfta den bok jag har läst flest gånger: ”Gentlemen” av Klas Östergren. Att jag läste den när den först kom ut och jag själv fortfarande var tonåring påverkar såklart dess stjärnstatus i mitt bokhjärta. Då var jag ung och påverkbar och hade aldrig läst något liknande. Den har kultstatus för många i min generation (vi som vet vad ”luguber” betyder). Att efterföljaren ”Gangster” kom först efter 25 år och det avslutande eposet ”Renegater” ytterligare 15 år senare gör hela sviten än mer mytomspunnen.

Har du inte läst följande, så gör det!

Slutligen vill jag också nämna ”Enhet” av Ninni Holmqvist. En roman som är en stillsamt skrämmande science fiction i nutid (utgiven 2006). Den är inte så känd och omtalad som den förtjänar.

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version