Site icon http://ordhyllan.se

Det är sen gammalt

”Det är sedan gammalt” är ett uttryck som jag har hört användas i hela min över femtioåriga levnad och antagligen användes det minst femtio år tidigare också. Det används för att förklara att något man gör så att säga är tillåtet eller tillbörligt därför att det är gammal hävd att göra så. Det kan användas i nyuppfunna sammanhang som till exempel att man blir så himla sugen på ostbågar att man äter en påse direkt efter frukosten. Då kan man säga, för att liksom skyla över det uppenbart onyttiga, att ”när man ätit grötfrukost får man äta ostbågar, det är sen gammalt.”

Men det vanligaste är förstås att hänvisa till något som faktiskt är sedan gammalt. Som ”på midsommaraftonen ska man plocka sju blomster och lägga under huvudkudden, det är sen gammalt.” Eller en modernare variant som att ”man får inte äta godis efter att man har borstat tänderna: det är sen gammalt.” Funkar bra att säga till små barn när de vill ha karameller när de ska gå och lägga sig.

Ett trevligt gammalt uttryck, har jag tyckt.

Men nu

För ett par år sedan eller så hörde jag någon förhållandevis ung människa som använde det här uttrycket och jag tänkte ”vad kul att gamla uttryck bevaras och fortsätter användas av följande generationer.” Jag hann inte mer än tänka detta förrän jag såg någon som skrev så i ett twitterinlägg. Och en till. Och en till.

Nu använder alla uttrycket ”det är sen gammalt” varje dag både när de pratar och när de skriver på Facebook, Twitter och liknande. Människor i alla åldrar och överallt i hela landet. De lägger till ”det är sen gammalt” på snart sagt varje påstående de gör. ”När man har sprungit en mil får man bada i sjön, det är sen gammalt”. ”När man har tvättat bilen får man ta en öl, det är sen gammalt”. ”När batteriet i mobilen tar slut får man äta glass, det är sen gammalt”. Det finns ingen hejd på sammanhangen längre.

Men varför?

Varför i hela fridens namn har ett uttryck, som man har använt sedan gammalt, plötsligt blivit ett modeuttryck som istället för att låta gammaldags småtrevligt bara låter lika irriterande som ”När man har sprungit en mil, tvättat bilen och batteriet i mobilen är slut – den känslan.”

 

Några Twitterexempel

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version