Site icon http://ordhyllan.se

Egenföretagare – vad gör en sådan?

Jag har funderat på det här med epitetet egenföretagare.

I många sammanhang stöter jag på personer som presenterar sig eller blir presenterade som egenföretagare. Ett exempel är i olika tv-program.

I ett sådant tv-program av underhållningskaraktär ska ett antal personer gissa var de övriga deltagarna bor. De besöker tillsammans varandras bostäder. Förutom att de träffas och alltså ser ungefärlig ålder, kan dra några slutsatser utifrån deras stil och med hjälp av hur de pratar ana något om de är inflyttade eller infödda baserat på dialekten, är det enda de vet om varandra förnamn och yrke. Så här kan det se ut:

Visst kan vi se Evy framför oss i skolsalen framför ett tjog tonåringar och Stefan med gula, röda, blåa och svarta kablar i stora rullar, Anders i vit rock och stetoskop runt halsen, Amina framför ett stort bord med tyger, linjaler, trådrullar och skissblock i ett stort rum med takfönster och Mia på ett kontor med en vilsen kund framför sig eller i telefon, Mahmud med huvjacka framför två skärmar och en burkcola och slutligen Oskar, som … Nej. Oskar får vi ingen bild av. Det enda vi ser är en man som ser ut att vara någonstans mellan nedåt trettio och uppåt 45 år gammal, mörkt kortklippt hår, tämligen lång och en aning magerlagd, klädd i jeans och en V-ringad mörkblå tröja med en vit t-shirt under. Det vill säga – det är helt omöjligt att ens ha en fördomsfull gissning om vad karln jobbar med.

Egenföretagare är inte ett yrke

Egenföretagare. Det är väl inget yrke? Det är snarare någon slags anställningsform. Man kan vara anställd, man kan vara egenföretagare, man kan vara pensionär, sjukskriven, arbetslös, studerande – det säger något om hur man får sin utkomst. Men vad en pensionär gör på dagarna har vi ingen aning om och en anställd kan vara allt ifrån generaldirektör till personlig assistent, väktare eller jurist. Vi vet lika lite om dem som vi vet om egenföretagarna.

I tv-programmet med ovanstående fiktiva deltagare skulle alla, utom möjligen Evy, kunna utöva sina yrken som egenföretagare likväl som anställda. Varför får vi inte veta vad Oskar gör? Om det nu är fördomar om hur vi ser ut och vad vi jobbar med som utgör en del av programidén om hur vi gissar hur folk väljer att bo och inreda sina hem – bör då inte alla presenteras på samma sätt? Det blir orättvist – Oskar vet vad alla de andra jobbar med, ingen vet vad han gör.

Egenföretagare är en form för att utöva ett yrke, det är inte ett yrke. Kan vi komma överens om det?

För att inte tala om entreprenörer…

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version