Site icon http://ordhyllan.se

God jul, gott nytt år och god fortsättning

Vi behöver reda ut hälsningsbegreppen så här i helgtider. 

God jul

Före jul säger vi God jul. Tänk dock på att inte börja för tidigt med att önska folk en god jul. Regeln för folk du träffar ofta är att du säger God jul sista gången ni ses före julafton. Dem du firar julafton tillsammans med eller träffar överhuvudtaget den dagen säger du God jul till den 24 december och ingen annan dag. Folk du träffar en gång, som till exempel en försäljare eller expedit, en läkare, den som besiktigar din bil och liknande säger du God jul till om det är mindre än en vecka kvar till julafton.

God fortsättning

Från och med juldagens morgon säger vi God fortsättning när vi ses på julottan, eller ringer släktingar och vänner under dagen för att tacka för julkort och klappar och vidare när vi möts på arbetet eller i reabutikerna några dagar framåt, men före årsskiftet. Vad vi menar är ”jag önskar dig en god fortsättning på julefirandet”.

Gott slut och gott nytt år

Gott nytt år säger vi till varandra på nyårsaftonen. Det är dock helt i sin ordning att tillönska vänner, bekanta, kollegor och andra man möter med ett Gott nytt år även dagarna innan den 31 december. Då menar vi att vi hoppas de får en trevlig nyårsafton och att det nya året sedan bliver gott och gynnsamt i största allmänhet. Mest korrekt är dock att säga Gott slut till dem man träffar dagarna före nyårsaftonen.

God fortsättning

Från den första januari återgår vi till God fortsättning. Nu menar vi att vi tillönskar varandra en god fortsättning på det nya året. Detta kan man fortsätta med över hela trettonhelgen. Den som verkligen vill åbäka sig kan klämma till med Trevlig trettonhelg, om det hampar sig. Dem man inte har träffat sedan jul eller nyår kan man med fördel artigt hälsa med ett God fortsättning fram till tjugonde dag Knut. (Vilket också är den dag, och ingen annan dag, som julen ska städas ut).

Därefter får man hälsa som folk med ett Hej, God dag, Tjena eller liknande ända fram till påska. Att däremellan kommer fasta behöver man dock inte alls bry sig om. Den tiger vi ihjäl genom att äta semlor.

Sammanfattning

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version