Site icon http://ordhyllan.se

Hallå, är det någon där?

Förr i tiden idkade folk telefonvett. Dags att uppdatera gamla kunskaper och visa er i yngre generationer hur det ska gå till. Läs bifogade telefoninstruktion. Samt kom ihåg att om du ringer när jag svarar så vaknar jag inte. Eller hur det nu var.
 

Telefoninstruktion

Vid signal lyft luren försiktigt och för den till öra respektive mun. Lyssna om det är någon som pratar i örat. Anteckna vad som sägs och invänta lägligt tillfälle. Säg då:
”Hallå, hallå, är det någon där?”
Om det är det, så anteckna detta och lägg på luren. Upprepas signalen, förfar på samma sätt samt fråga vad som önskas. Till exempel:
”Vad önskas?”
Eller:
”Är det något som önskas innan vi stänger?”
 
Vill personen i fråga tala med någon annan bestämd person, be att få återkomma.
”Jag återkommer om jag för be”, säger du.
Du kan även försöka med:
”Han återkommer, hon återkommer, vi återkommo samt de återkommer om de får be.”
Ringer det ändå igen, lyft luren med ena handen och säg:
”Hallå, är det någon där?”
Om inte så anmäl felet till televerket. Passa på att också anmäla att din granne har skaffat färg-TV. Då blir du vänligt bemött. Din granne märker också att du intresserar dig för honom.
Om det är någon där och det är samma person igen så säg:
”Jaså, är det ni igen. Det var värst vad ni ringer. Vad är det frågan om?”
Anteckna ärendet och lägg på, helst diskret så att den som talar inte avbryts. Om den som ringer andas stönande så andas tillbaka på samma sätt. Förekommer det runda ord, anteckna dessa och kontrollera om dialektala avvikelser förekommer, stavning med mera.
Ringer samma person flera gånger så undvik att svara tredje gången. Dra istället ur kontakten och sänd telefonen i sina respektive beståndsdelar till televerket. Skriv på paketet: Vänligen sänd ny apparat, den här ringer för mycket.
 
Hörs det dåligt i luren ska du bokstavera: Harald-Adamson-Ludvig-Lajban-Åsa till exempel. Är det då någon som svarar. Harry-Adam-London-London-Oliver i andra änden så lyssna noga och försök utröna om det inte kan vara Kalle Sändare som skojar.
Du kan också försöka med ett lite korthugget:
”Yellow-Edward-Samuel?”
Lägg sedan på och anteckna samtalstiden. Det är ekonomiskt och bra att alltid begära prisuppgift före och efter varje samtal. Kontrollera att siffrorna stämmer och ring sedan och meddela detta. Säg att du inte är förvånad alls att det stämmer, så blir de glada och stolta på televerket.
 
Kom också ihåg att inte yttra något förrän du noga kontrollerat att du inte är avlyssnad. Ha alltid alla dörrar stängda. Och hörs det ett litet klick när du lyfter luren så skruva då genast sönder telefonen och se om du kan hitta en mikrofon. Häng den i så fall i ett band om halsen och smyg och sätt dig på toaletten samt sjung en medryckande ballad av vad slag som helst. Det förvånar och försvårar för telefonavlyssnare att samtidigt för höra ljud av sång, brus och skvalande vatten och stönanden och liksom av papper som rivs av mot en tandad kant. Låt mikrofonen följa med ner när du spolar. Just innan den försvinner ska du ropa:
”Hallå, hallå, vem är det?”
Det gör dem ännu mer förvånade på inspelningscentralen.
 
Kontrollera också att direktavlyssning inte förekommer. Det gör du genom att när det ringer försiktigt lyfta på luren och fråga med kraftigt förställd röst:
”Är det någon där?”
Om det är det lägger du på luren.
Svara inte om det ringer igen.
 
 
Gilla och dela gärna!
Exit mobile version