Site icon http://ordhyllan.se

Helga julen med en sång

operasångareIdag njuter vi Adams julsång, även känd som O, helga natt. Den har alltid varit en favorit. Varje år var det lika spännande att se vem som skulle få äran att avsluta Jul-Nygammalt på tv med att sjunga den. Jag satt andäktig med stigande puls och tårade ögon. Nu tror jag inte det finns något motsvarande program på tv, men om jag inte får höra O, helga natt en gång per jul blir det ingen jul. Som tur är finns Spotify. Där har jag gjort en spellista som heter O, helga natt och samlat flera artister och versioner av inspelningar.

Här presenterar Ordhyllan:

O, helga natt – tio i topp

Ettan är ohotad och evig:

  1. Jussi Björling

Tvåa blir

2. Fred Johansson som han sjöng den på julkonserten Stjärnjul 2014 i Filiadelfiakyrkan i Stockholm. Johansson är en sångare i en helt egen klass.

3. Håkan Hagegård. En pampig version och den jag minns från min uppväxt.

4. Att höra Rialas kantor Tomas Sving sjunga i kyrkan är en upplevelse som går utöver det vardagliga. Himmelskt, faktiskt.

5. Gösta Winberg.

6. Krister St Hill gör en väldigt fin version.

7- 9. Det är svårt att gradera men Loa Falkman, Ingvar Wixell och Richard Söderberg gör väldigt fina versioner. Deras röster är fantastiska, men inga tiopoängare som helhet. Söderberg får plus för förnyat arrangemang utan att tappa i mäktighet i en version som växer ju fler gånger man lyssnar.

10. Erland Hagegård, tenoren och Håkans kusin ror iland sin tappning på ett klassiskt vis.

Många musikalartister och pop- och dansbandssångare har sjungit in O, helga natt. Och de flesta gör det väldigt fint. Värt att notera är en mycket fin version av Yohio, av alla människor. Han förvånar åter med hur mycket djup den späda kroppen kan prestera.

Men det håller inte för att komma med på tio-i-topp-listan. Inte ens Tommy Körberg, till min förvåning. Det faller på fraseringen och fylligheten, den där mäktiga känslan som höjer min puls när varje ton i deras bröst är så mycket större än tonen som ljuder ur strupen. Det blir svårt för vem som helst att hamna på topplistan när Jussi Björling sätter nivån.

Idag har Adam namnsdag och vi lyssnar på hans julsång, trots att han hette Adolphe i förnamn och Adam i efternamn.

 

 

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version