Site icon http://ordhyllan.se

IQ kan räkna upp till hundra

siluett av ett huvud i profil med färggranna kugghjul i hjärnanIgår tittade jag på Genikampen på SVT. Jag gillar det programmet, de är så imponerande duktiga de här Mensamänniskorna. Men igår blev jag besviken.

Grundämnen

En uppgift var att varje lag, bestående av fem personer (varav en matte- och kemilärare) skulle skriva upp så många förkortningar för grundämnen, och vilket grundämnet var, som möjligt av bokstäverna E-B-S-T-N-P-C-A-R.
Eftersom jag tittade på SVT Play stannade jag programmet där och tog fram ett block och skrev upp alla jag kom på.
Lagen hade fått ihop 26 respektive 28 stycken (jag minns inte hur många som var möjliga, kan ha varit något fyrtiotal). Jag skrev ner 25 stycken, vara 19 var rätt. Jag blandade, som vanligt, ihop Arsenik med Astat och uppfann ett nytt grundämne – Boronium, Bn.

Visst tycker man att genierna i samlad kraft borde ha fått ihop betydligt mycket mer än en enda kvinna som hade trea i kemi på högstadiet för fyrtio år sedan?

Landslaget i fotboll

Programmet avslutades med en duell mellan två deltagare där allmänbildning var den avgörande faktorn. Man fick inte höra alla frågor, men av dem man hörde var några enkla (har Zlatan gjort fler än 73 mål i landslaget? Nä! Har Sverige 27 landskap? Nä!) och några helt omöjliga (minns inte ens någon av dem). Men ett av svaren gjorde mig verkligen besviken.
Frågan var: Spelar Lindsey Vonn i det amerikanska landslaget i fotboll, eller soccer som de säger där? Korrekt svar är nej. Och det vet vi, eftersom vi vet att hon inte spelar fotboll utan är alpin skidåkare. Vi = alla som någonsin sett Vinterstudion.

Geniet var en ung IT-student. Han svarade rätt, han svarade nej. Men det var hans förklaring om hur han kom fram till det som gjorde mig både besviken och förskrämd – är det så illa med den unga generationen? Så vad sa han då? Jo, ungefär så här.
– Jag har ingen aning om vem Lindsey Vonn är, men Lindsey låter som ett amerikanskt kvinnonamn och eftersom det väl bara är män som spelar i landslaget så måste svaret vara nej.
Jag kan inte ens komma på någon väl formulerad slutkläm på det här inlägget, jag är fortfarande i stum häpenhet.

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version