Site icon http://ordhyllan.se

Konsten att undvika kö

bil svartvitVem har tid att vänta? Vem vill stå i kö? Det finns flera lösningar, beroende på vilken sorts personlighet du är.

I trafiken

Du kommer körande på en motorväg, säg E4:an. Den är trefilig och hastighetsbegränsningen är 110. Till höger finns ytterligare en fil, som är en påkörningsfil. Det är en strid ström av bilar i samtliga filer, det rullar på i cirka 100 kilometer i timmen, det vill säga, det går lite långsamt och är en viss köbildning. Det är torsdag eftermiddag och alla är på väg hem från jobbet. Det har börjat skymma och inom en kvart kommer det att vara mörkt. Men vi är nära storstaden och det finns vägbelysning.
Längre fram ser du stora skyltar som hänger över vägbanan. Det är vägvisningsskyltar som används vid vägarbeten och olyckor. Över den mittersta filen lyser den digitala skylten med ett stort rött kryss. På skylten till vänster om den, alltså den som sitter över den vänstraste filen, visas en gul pil som blinkar mot mitten. Över påkörningsfilen lyser en likadan pil. Långt därframme ser man att trafiken stoppar upp när fyra filer ska in i en enda.
Tänk dig in i att du befinner dig i din bil i den vänstra filen i just den här situationen.
Vad gör du?
  1. Jag kör så fort jag kan tills jag kommer till skyltarna med krysset och pilarna, där tvärstannar jag och tränger mig in i kön som bildats därför att fjorton stycken före mig gjort likadant.
  2. Jag fortsätter i den vänstra filen  – jag ser ingen bergvägg som hindrar mig.
  3. Jag fortsätter i den vänstra
  4. filen, det tjänar jag sju bilar och 20 sekunder på och jag är en upptagen person som inte har tid att vänta i onödan.
  5. Jag fortsätter i den vänstra filen, det tjänar jag sju bilar och 20 sekunder på och det är alltid den som är först som är bäst.
  6. Jag blinkar höger när jag närmar mig avstängningen och kör varsamt i anpassad fart in i den högra filen enligt blixtlåsprincipen.
  7. Jag ligger redan i höger fil, för jag såg de där avstängningsskyltarna på långt håll.

I affären

Så går du och handlar på, säg, PrisXtra i Hallonbergen. Plockar på dig mjölk och bröd, fil, frukt och en flaska diskmedel. Och kanske en chokladkaka på vägen mot kassorna.
Det finns tre kassor. Den ena är obemannad och stängd. Den andra har en kö på fyra-fem personer, varav åtminstone en har en vagn, tämligen välfylld. I den tredje kassan står endast en kund, en ung tjej som lägger upp sina varor på bandet. På kanten till bandet står en skylt med texten ”Den här kassan är stängd”.
Tänk dig att det är du som i det här läget kommer gående mot kassorna med din korg.
Vad gör du?
  1. Jag ställer mig bakom den där tjejen eftersom det är kortast kö där, jag är en upptagen person och har inte tid att vänta i onödan.
  2. Jag ställer mig, försiktigt, bakom tjejen, läser skylten som det står ”den här kassan är stängd” på och frågar tjejen som står på tur: ”Är den här kassan stängd?”
  3. Jag ställer mig i ”den här kassan är stängd”-kön därför att jag är icke läskunnig/dum i huvudet/allmänt världsfrånvänd.
  4. Jag ställer ifrån mig korgen på golvet och går rakt igenom kassan utan att passera gå. Jag har väl inte tid att köa på en jävla mataffär, hellre svälter jag.
Vem du än är, vilket alternativ du än väljer – jag observerade samtliga en helt vanlig torsdag på min väg hem en helt vanlig vacker kväll, någongång, någonstans i en helt vanlig stad.
Jag dömer ingen.
Gilla och dela gärna!
Exit mobile version