Site icon http://ordhyllan.se

På Bokmässan såg jag inte Jan Malmsjö

Det finns hundra olika anledningar att åka till Bokmässan i Göteborg. Att spana in kändisar är långt ifrån den viktigaste av dem, men ändå något som förgyller hela vistelsen. En av de bästa anledningarna är att åka med en bästis som gör att hela resan blir en härlig bilsemester.

För två år sedan såg jag aldrig Ulf Lundell, men väl den långa kö som ledde fram till honom där han satt och signerade sin bok. Ännu längre, ja längre än jag någonsin sett, ringlade sig kön i år fram till Ingemar Stenmark.

Är man tillräckligt känd behöver man inte ens vara författare för att få signera en bok och vinna längsta-kön-tävlingen.

Med lite list och avsaknad av höjdskräck kunde vi få en glimt av den store skididolen.  Hängandes i krokig arm på en trappa bakom Libris-trädet lyckades jag få iväg en kameratryckning.

 

Några kändisar dyker upp varje år, några ser man överallt, några är inte ens författare. Och många äro de, man själv icke ha en aning om är kändisar, och därför missar. Men det här är i alla fall de vi såg i år:

Tips och tävlingar

Dessutom vann jag en bok med roliga allmänbildningsfrågor om Stockholm, signerad av den som gjort boken. Det gladde mig mycket då jag var den ena av två som hade alla rätt på ett litet allmänbildningsquiz den dagen. Mycket tack vare att jag vet hur många som hette Glenn och spelade i IFK Göteborg 1982. Men det tog mig ett dygn innan jag hade kommit på alla. Vad heter han nu igen, den där Glenn, som man alltid glömmer bort?

Däremot vann varken jag eller min kompis det Lotta-tips som vi deltog i.  De härliga böckerna, riktiga feelgood, fast det inte var uppfunnet då, skrivna av Ester Rignér-Lundgren under pseudonymen Merri Vik. Kommer ni ihåg allt från Lotta?

Det är varmt på mässan, man får ont i fötterna och blir trött i mössan, maten i lunchrestaurangen är god och ruljangsen smidig, fikastationerna inom mässan är dyra men har gott kaffe, vatten bör man ha i en flaska i väskan och det gäller att hitta bra ställen att sätta sig ner och vila på ibland.

Inför nästa år

Vi börjar känna oss som proffsbesökare nu. Nästa år kommer vi att ta rejält betalt för att arrangera bokmässeresor där vi har guidad tur till toaletter utan kö, överskådlig karta med X där Björn Hellberg sitter vid sitt höga signeringsbord och en app som visar i vilka montrar det finns gratis bjudkaffe samt vilka gångar man ska undvika för att slippa se tv-kockar.

Vi håller också på att jobba fram ett poängsystem för kändis-spottingen. Mycket kända och prominenta personer ger såklart höga poäng, medan knappt igenkännbara journalister och Let’s Dance-deltagare ger låga poäng. Dessutom ger det högre poäng om man råkar se en kändis som inte ens har ett schemalagt uppträdande och ännu högre poäng om det är en kändis som inte ens är där för att delta i någon monter eller inhyrd för något seminarium eller har någon bok att signera. Låg poäng för att systematiskt går runt till alla bokade författarintervjuer bara för att kunna checka av dem på kändislistan.

Årets fullpoängare

Därmed har jag kommit till det bästa med årets bokmässa. Vi plockade en högpoängare redan på torsdagkvällen när vi just anlänt till Göteborg och tog en promenad ner till Avenyn. Helt utan förvarning spatserade ingen mindre än Jan Malmsjö över gatan i en korsning på Södra vägen. Vi mötte honom mitt på övergångsstället och ramlade närapå baklänges av stjärnglansdåndimpen. Det är fullpoäng att se en kändis som inte ens är med på Bokmässan, utanför Bokmässan.

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version