Site icon http://ordhyllan.se

Siffror i boktitlar lockar mig

För att vara en ordmänniska är jag väldigt förtjust i siffror. Det yttrar sig på en mängd olika sätt – varav en del av mina vänner och bekanta betraktas som på gränsen till sjukliga – men ett är att jag alltid dras till boktitlar som innehåller ett nummer. siffror

Just nu läser jag boken ”11 gram sanning” av David Akenine och den köpte jag uteslutande på grund av titeln. I somras läste jag ”Elva dagar i Berlin” av Håkan Nesser. Där hade författaren (eller förlaget?) valt att skriva siffran med bokstäver. Jag är inte säker på om det ena eller andra sättet påverkar min lust till boken. Just siffran 11 är ju alltid attraktiv för en som förutom ord- och siffermänniska är en fotbollsfantast.

”Patient 67” av Dennis Lehane och ”Journal 64” av Jussi Adler-Olsen är andra exempel på sifferböcker som jag har läst. Lehanes bok har, efter att den filmatiserats men i Sverige inte fått en svensk titel, utan behållit bokens originaltitel, kanske blivit mer känd som ”Shutter Island”. Men jag föredrar verkligen den svenska boktiteln – den säger mer och är mer spännande.

”Slakthus 5” av Kurt Vonnegut är såklart en klassiker.

Olästa i min bokhylla står fortfarande ”491” av Lars Görling och Vilgot Sjömans kända film samt den nyinköpta ”Sjusiffrigt” av Anna Karolina. Årtalsboken ”1793” av Niklas Natt och Dag har jag inte heller läst än. ”1984” av George Orwell vill jag läsa om, senast jag läste den hade det inte ens varit 1984.

”Sju jävligt långa dagar” av Jonathan Tropper var riktigt rolig och ytterligare ett exempel på när den svenska titeln är bättre än originaltiteln (This is where I leave you).

”Rum 213” av Ingelin Angerborn, ”Kvinnan i hytt 10” av Ruth Ware, ”Fyrtiosjunde våningen” av Ina Ekegård, ”Vecka 36” av Sofie Sarenbrant- ja, det finns många lockande titlar. Alla är inte bra böcker, en del har jag inte läst. Men gång på gång dras min blick och min lust mot dem.

Vad tycker du om siffror i boktitlar (eller filmtitlar)? Faller du för dem, eller har du någon annan kategori som alltid lockar dig?

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version