Site icon http://ordhyllan.se

Spara vatten

Det är torrt, mycket torrt. Det har inte regnat en droppe på flera veckor där jag bor. Jag hörde, avundsjukt, att en grannby fått en skur på 18 millimeter i söndags. I min by hördes åskknallarna och för enda gången på ett par veckor såg vi moln på himmelen, men bara för en kort stund och de drog snabbt förbi utan lämna så mycket som en droppe fukt, bara oron över att en blixt skulle slå ner och sätta fyr på skog och mark, by och hus. Det råder vattningsförbud i hela länet och brunnar sinar, saltvatten tränger in. Och som någon sa i ett samtal om sinande brunnar: ”Vad gör man om vattnet tar slut?” Ja, när det är slut, då är det slut.

Tips för att spara vatten i hemmet

Här är mina tips för att spara vatten. Alla människors små åtgärder hjälper till, varje liter du spar gör nytta, tänk på det!

  1. Duscha inte varje dag.
  2. När du duschar, gör det snabbt. Och dra inte på strålen för fullt.
  3. När du duschar: ställ en hink och samla upp det vatten som kommer innan det blir lagom temperatur för dig att kliva in i strålen. Det blir några liter. Du kan vattna dina växter med det. Eller diska. Eller tvätta händerna.
  4. Häll upp vatten i en liten balja och använd en handduk för att tvätta dig istället för att duscha. Det behövs verkligen inte litervis med vatten för att skölja av hela kroppen.
  5. Spola inte toaletten utom när du absolut måste. Det kanske räcker med en gång om dagen, om du är den enda som använder den toaletten.
  6. Vattna inte gräs, buskar, träd, rabatter. Själv vattnar jag inte längre ens trädgårdslandet.
  7. Vattna inte blommorna i krukorna varje dag. Kanske inte ens varannan om det är pelargoner. De tål det.
  8. Torka av handfatet och diskbänken med servetter. Det finns våtservetter avsedda för det som du kan köpa.
  9. Tvätta inte kläder och linne i tvättmaskin. Du har säkert så många plagg i garderoben och så mycket lakan och handdukar i linneskåpet att du klarar dig utan att tvätta i ett par veckor.
  10. Vädra kläderna istället för att tvätta.
  11. När du tvättar – använd det kortaste och vattensnålaste programmet.
  12. Spola inte vatten i diskhon för att få kallt dricksvatten. Ställ vatten i tillbringare och flaskor i kylen (eller frys pet-flaskor – kom ihåg att inte fylla dem helt bara) istället så har du alltid kallt vatten att dricka. Använd isbitar.
  13. Använd sköljvattnet i diskbaljan till att vattna blommor med eller fukta trasor och torka av bänkar, bord och skåp med.

Att alla redan inte diskar i rinnande vatten, låter vattnet rinna under tandborstning, badar badkar, fyller poolen, tvättar bilen med vattenslang eller låter duschen strila under tiden man tvålar in sig och schamponerar håret utgår jag ifrån.

Och dessutom – orsaka inte brand på grund av slarv

Och dessutom, med anledning av torkan – glöm för allt i världen inte dina glasögon, dricksglas, flaskor eller annat av glas ute – vegetationen behöver inte mycket för att självantända nu. Ställ gärna ut grunda fat med vatten till insekterna – men använd inte glasfat.

 

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version