Site icon http://ordhyllan.se

Tips för dig som ska till bokmässan

Röd bokhylla med uppradade pocketDen 27-30 september är det dags för den årliga Bokmässan i Göteborg igen. Tillsammans med en kompis har jag varit där i flera år och vi känner oss som bokmässeproffs vid det här laget. Därför tänkte jag bidra med de bästa tipsen för dig som inte besökt mässan tidigare, baserat på våra erfarenheter.

Så här gör du för att njuta så mycket som möjligt:

Klädsel

Skor

Vi börjar med det viktigaste: bär bekväma skor. Släng alla eventuella fåfänga tankar du har om högklackat, nyinköpta höstboots eller trendiga platåpjuck – här är det gympadojjor som gäller; sneakers eller löparskor eller ännu hellre sandaler avsedda för vandring. För det är varmt på mässan.

Kläder

Vilket för oss till resten av outfiten: så lite som möjligt. Visserligen regnar det på tvären i Göteborg nästan jämt, men då får du ta en kappa eller rock på dig när du tar dig till och från mässan och hänga in den i garderoben under dagen. Inomhus bör du bära siden eller liknande svala tyger. Honnörsorden är oärmat, tunt, kort och absolut inte mer än ett lager. Vad jag försöker säga är alltså att det är VARMT på bokmässan!

Förtäring

För en optimal upplevelse behöver du vara seriös i din planering av närings- och vätsketillförsel.

Vätska

Det finns ingen gräns för hur törstig man kan bli på bokmässan. Luften är torr och varm och det ränner omkring en massa folk som utdunstar både det ena och det andra. Ta med dig en flaska vatten. Fyll på den på toaletterna. Drick, drick, drick. Unna dig en juice, läsk eller mineralvatten vid någon paus.

Kaffe

I vissa montrar bjuder de på kaffe så passa på att ta tvåtår och tretår under förmiddagen. I fjol drack jag flera koppar i tidningen Skrivas monter och tidigare år har Ballograf haft en ypperlig automat. Ser du någon som bjuckar på fika – memorera numret på montern så du kan gå tillbaka dit.

Mat

Ät en stadig hotellfrukost, inget kan ersätta en god grund. Det finns flera ställen runt om på mässan, både på gatuplanet och plan 2, som serverar lättare mat (paj, sallad, smörgås), sötsaker, bullar, kaffe och te. Det är svindyrt. Det kan vara gott, men jag ger inga garantier. Är du som jag en fruktoman så packa ner ett äpple och en banan i handväskan så slipper du i desperation köpa en alldeles för stor och torr muffins. Det finns lunchrestaurang i samma fastighet som mässan där du får en bra lunch med något sött till efterrätt för 150-200 kronor. Men det kan också var skönt att gå ut i den verkliga världen och äta på någon närliggande krog. Det tar längre tid ,men frisk luft är också värt en del.

Toaletter

What goes in must come out. Men det finns gott om toaletter: gå ut i gångarna på utsidan av mässhallen och gå förbi de närmaste – en bit bort är det aldrig någon kö. Glöm inte fylla på vattenflaskan när du ändå är där.

Strategi

Läs mässprogrammet dagen innan du ska vara på mässan. Lägg in klockslag för det du inte vill missa. Du kommer att märka att flera av din favoritförfattares uppträdande krockar med varandra. Men de framträder nästan alltid mer än en gång, så anteckna alternativ. De brukar bara prata i 15 – 20 minuter. Ju kändare författare, desto längre anförande och desto färre framträdanden. De riktigt kända är bara där på lördagen och söndagen, när den stora massan är där som publik. Ha en plan men vet att den kommer att spricka. Det blir bra ändå.

Signering

Är det några särskilda böcker du vill köpa och få signerade? Det är inga problem så länge det är helt vanliga svenska författare men är du ute efter högvilt och prominenta utländska författare får du räkna med att stå skitlänge i en jättekö. En brasklapp: inbundna böcker är tunga – köp bara dem du verkligen vill ha signerade. Övriga kan du köpa i din lokala bokhandel sedan.

Bära böcker

Böcker är tunga, som sagt. Ta med en smidig kasse eller två som du kan fylla på. Inbilla dig inte att du ska ha en ryggsäck och lägga böckerna i – ryggsäcksmarodörer tycker vi inte om. Man kan inte vända sig om annat än på en enkrona på mässan, och även då slår du i minst två medmänniskor. De flesta har snygga pappkassar till sina kunder. Gå runt och titta vad du vill ha och gå tillbaka mot dagens slut och köp de böcker du har spanat in. Då slipper du bära på dem hela dagen. Det finns en viss risk att någon titel tar slut, men ja ja, så kan det gå.

Ankomst

Ta inte så lång tid på dig på hotellfrukosten att du blir sen till insläppet. Häng på låset om du redan har biljetter – det går smidigt, det finns flera ingångar. Om du ska köpa biljetter på plats får du komma ännu tidigare så att du hamnar långt fram i biljettkön. Träng dig inte, knuffas och skuffas inte – det här är bara början på en lång dag där trängseln bara kommer att bli värre. Så njut och var lite laidback så länge du kan.

Surf

Det finns wifi på mässan. Du kommer att behöva kolla i din mobil eller surfplatta sjuttioelva gånger så ta med dig en powerbank. De kontakter man kan leta upp är ofta redan inpluggade med någon annans mobil.

Schema

Förutom att kolla på nätet kommer du att bläddra i ditt programblad och göra anteckningar i fina block du har köpt med likaledes nya fina pennor. Du kommer ändå inte att komma ihåg var du ska vara och när. Men det fina är att du istället kan hamna någon helt annanstans och få höra något intressant och träffa spännande människor.

Vett och etikett på Bokmässan

Följ i möjligaste mån färdriktningen. Stanna inte tvärt och oannonserat i de stora genomgående stråken, kliv åt sidan om du måste stanna för att kolla något. Håll höger. Kliv ut ur mässhallen genom lämplig utgång när du ska prata i telefon. Du hör ändå inget bland allt folk och vi hör inte varandra när du hojtar i luren. Och om du bara visste vad en telefontalande människa kan stoppa upp hela B-gången, fullständigt inne i sin egen mobilvärld med ett rörelsemönster som en skadeskjuten björn. Ha lock på det du dricker – gå inte omkring med en full kaffemugg och dräll.

Lokaliteterna

Albert Bonniers förlag, Forum, Lind & Co, Norstedts, Libris, Storytel – alla de stora elefanterna har sina montrar i mitten av B-hallen mitt i mässkroppen på gatuplan. Alla som är något (läs: har råd) finns i B-hallen. Det blir ofattbart trångt här under lördagen. Innanför huvudentrén från Korsvägen finns hall C och där har utställarna någon slags pedagoginriktning. På motsatt sida finns E-hallen och där är meckat för alla mat- och trädgårdsentusiaster. D-gången är den lugnaste – ofta går det fortare att förflytta sig där än att försöka forcera sig igenom B-smeten när man behöver byta sida. Vid entrén närmast Liseberg finns hall A med barn, serier, fantastik och liknande.

På plan 2 är det lugnare och det är också där du kan hitta mig och andra lektörer vid Skrivascenen med många intressanta föreläsningar, speedcoaching och annat för aspirerande författare.

Under lördagen och söndagen är det Crime time på plan 2. Det är nytt, det hölls tidigare på Gotland.

Kör hårt och be careful out there!

Från Bokmässan 2017

Från Bokmässan 2016

Från Bokmässan 2014

Från Bokmässan 2012

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version