Site icon http://ordhyllan.se

Väg dina ord på guldvåg

Det är med värdeladdade ord du skriver en levande text. Även om en spade ibland faktiskt bara är en spade så gör det stor skillnad om den är nyinköpt, oanvänd, antik, ärvd, av aluminium, trasig i handtaget eller sned. Och en byrå är verkligen inte bara en byrå – den kan vara en gammal sekretär, en värdefull chiffonjé eller en lådhurts från det stora möbelvaruhuset.

Neutrala ord

Du kan skriva en bok med en kvinna i huvudrollen. Hon är vacker och bär en röd klänning och ett smycke. Hon bor i ett hus och en mörk natt går hon ut på gatan i regnet och ställer sig under ett träd. En bil kör upp och hon blir rädd. Föraren ger henne en blomma för att göra henne lycklig. Men det visar sig vara ett misstag.

Värdeladdade ord

Spännande så det förslår, inte sant? Men om läsarna ska leva sig in i berättelsen behövs ord med värdeladdning istället för de neutrala jag nyss använde. Vad var det för smycke hon bar? Vi vet inte ens om det är en halsband eller en ring, än mindre hur det ser ut. Är det äkta guld eller tillverkat av plastpärlor av ett litet barn? Båda alternativen säger oss en del om kvinnan. Och nog blir vi mer misstänksamma om bilen är en skåpbil med svarta rutor än om det är en pistagefärgad folkvagnsbubbla?

Genreord

Vilka värdeladdade och betydelsebärande ord du väljer i din text är beroende på vad du vill beskriva, vad du vill få läsaren att känna och också vilken genre du skriver i.

Fast överanvända genreord kan till slut bli övertydliga och rena klichéerna – eller vad tycker du om nedanstående förslag?

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version