Site icon http://ordhyllan.se

Vart är var på väg? Bort.

Skylt med "Vart?" som pekar åt höger från en väg. Kära Språkrådet (Institutet för Språk och folkminnen), Språket i P1 och alla andra språkvårdande och vägledande instanser – är det dags att ersätta rumsfrågeordet ”var” med ”vart” och låta ”var” från och med nu enbart betyda kuddöverdrag och klegget i sår?

För annars står jag inte ut.

Jag måste avregistrera mig från Facebook, sluta läsa nättidningar och stänga av ljudet på teven. Ety varje gång någon skriver eller säger ”Vart ligger bästa fiket i stan” eller ”Vart bor du?” rister det i min själ, brister något i mitt inre, slocknar en cell i mitt hjärta och skriker det i mitt bröst och hotar att spränga mitt förstånd i bitar. Jag orkar helt enkelt inte längre. 

För min sinnesfrid vore det bättre att någon bestämde att ”vart” blir synonymt med ”var”. Alternativet är att utfärda dagsböter för skriftliga förseelser, fängelse vid upprepande övergrepp. Krav på ny regel i alla facebookgrupper: den som skriver ”Vart?” när någon berättar om en bilolycka, en bortsprungen hund, ett inbrottsförsök på stan eller liknande utesluts utan föregående varning ur gruppen. 

Godtagbart i dagligt tal

I talspråk låter det obildat, slarvigt och allmänt illa, men bör ändå få passera som just dialektalt språk i likhet med de norrländska dialekternas ”vars”. Inga straffpåföljder för vanligt folk med andra ord. Men nåde den nyhetsuppläsare eller offentlig person som gör ett uttalande som inte kan skilja på var och vart – dagsböter eller uppsägning. 

Faktaruta

VAR VART
Var?  Där. Vart? Dit. 
”VAR ligger det bästa konditoriet i  staden?” ”VART ska jag gå för att få det godaste kaffet och största kanelbullen?”

PS

Och nej – jag har inga problem med att alla människor, oavsett hur de hanterar språket, skriver på sociala medier. Det här handlar om att just detta fel verkar ha tagit över fullständigt från det som är rätt. Då är det antingen en språklig utveckling som gör att reglerna ändras eller också krävs en insats för att behålla det korrekta. För det sistnämnda måste alla som på ett eller annat sätt har språk och skrivande som yrke skriva rätt. 

 

 

 

Gilla och dela gärna!
Exit mobile version