Gurka är en utmärkt grönsak. Den ger vätskepåfyllning och tillskott av flera nödvändiga mineraler, till exempel kalium, som är bra för hjärtat.
Den innehåller förvisso ingen energi men blir å andra sidan ett bra tillskott för mättnaden för den som behöver en restriktiv kaloritillförsel.
Den är snygg och kan skäras på bredden och tvären och längden eller strimlas. Ätas som den är eller blandas med till exempel tjock yoghurt.
Men – den smakar ju ingenting, säger du.
Joho, säger jag. Om du inte tycker gurka smakar något har du inte ätit riktig gurka, bara massproducerad fulgurka. Gurka ska helst ätas från egen skörd. Näst bäst är att köpa ekologisk.
Vill du veta vilken gurka som är godast av
- ekologiskt odlad utländsk
- svensk normalodlad?
Jag har köpt båda och gjort blindtest. Svaret är att i det här fallet vinner den härodlade svenska gurkan över den ekologiskt odlade från Nederländerna.
Får du tag på en nyskördad svensk gurka – ät den, och säg sedan aldrig mer att gurka är ”bara vatten” och inte smakar något.
Lämna ett svar